Minnen från NTI i Falun (och Academedia)

Jag tänkte att det skulle vara intressant att berätta lite om mina 9 år på NTI skolan i Falun.

Första gången jag kom i kontakt med NTI i Falun var 2005 då jag arbetade på Thomas Gymnasiet i Strängnäs som medialärare. Det var en fantastiskt bra gammeldags gymnasieskola med ytterst professionell ledning. Vi utvecklade planer på att bli ett medigymansium och ritade på nya lokaler på regementet i Strängnäs som har lagts ned. Min familj bodde i Falun och jag ville trots att jag trivdes på på skolan komma närmare familjen och slippa pendla så långt då barnen var små.

Planerna på att bli ett mediagymnasium sköts några år på framtiden och jag sökte ett arbete på det nystartade NTI gymnasiet i Falun.

Jag fick inte jobbet då vilket jag i efterhand var tacksam för…

Året därpå annonserade de ut en ny tjänst på skolan och den här gången fick jag anställning som medialärare. När jag talade med den som hade fått tjänsten året innan blev jag glad att jag inte fick jobbet då….Det visade sig att NTI i Falun hade startat hela utbildningen utan någon utrustning alls..

Efter långt och länge tjat fick läraren köpa in en billig digitalkamera. Hela den den här första årskursen som jag sedan träffade bestod av ett gäng mycket duktiga elever som valde NTI gymnasiet iFalun framför mediagymnasiet på Lugnet i Falun. Till saken hör att jag kände Monica som startade mediagymaniset på Lugnet mycket väl. Vi hade till och med tränat Judo ihop och sedan när jag hade gått ut Dramatiska Institutets Radiolinje så undervisade jag en del på AP linjen då Monica gick där som elev. Jag var med och hjälpte till och ritade studiolokalerna på Lugnteskolan tillsammans med Stig.

Jag visste att då det kommunala mediagymnasiet på Falu startade med fullt utrustade professionella tv och radiostudios. Lokalerna var toppmoderna och utrustningen den bästa som gick att få.

En stor kontrast till NTI gymnasiet som startade sin mediautbildning med små trånga klassrum med alltför många elever i. Och ingen mediautrustning alls.

Jag fick den uppfattningen att de första NTI eleverna kände sig ganska lurade.

Men varför stannade jag så länge?? Ja inte var det lönen jag gick ned i lön från Thomasgymnasiet för att komma närmare hemmet. Senare kollade jag upp vad motsvarande filmlärare på Lugnetskolan tjänade i månaden och kunde konstatera att han tjänade minst 7 000 kronor med i månaden. Om man slår det på de nio år jag jobbade på NTI så kan man nog säga att jag förlorade ungefär en miljon kronor i lön på de åren.

Jag måste säga att det var ett fantastiskt gäng lärare som jobbade på skolan fast fler och fler droppade av då de såg hur det var omöjligt att få en vettig lön på skolan.

Om jag räkna lite slarvigt med antalet studierektorer och rektorer på min tid så var det minst 11 stycken. rektorerna kom och gick..Varje ny rektor sa att -Oj vilken oreda det är i alla papper. Elevernas åtgärdsplaner försvann på nåt mystiskt sätt. Nästa rektor kom och sa samma sak.

Det lustiga var att när det gjordes undersökningar inom koncernen då eleverna tick svara på om de vare utsatta för mobbning och kränkande behandling på skolan var våran skola alltid bäst i landet. Så nåt rätt måste vi lärare ha gjort. Samtidigt var våran lärarkår oftast den mest missnöjda med ledningen i medarbetarundersökning. Vilket resulterade i att det då och då kom en delegation från den högsta ledning som spände ögonen i oss och frågade varför vi var så missnöjda? Ja vad säger man. NTI gjorde stora vinster på våran skola genom att ha trånga lokaler (med dålig ventilation ) minsta möjliga (billigaste) utrustning för att hålla kostnaderna nere. Våran skola tog också en en stor andel av elever som hade icke godkänt i kärnämnena från grundskolan. Jag minns att när jag hade en klass på 32 elever i ett minimalt utrymme kunde jag inte släcka ned och visa en film för det blev kaos i klassen. Jag var till och med schemalagd så att jag skulle vara på två ställen samtidigt. Det var kvar 15 minuter av lektionen i en klass då jag samtidigt skulle undervisa i ett annat klassrum.

Det fanns inte uppehållsrum på skolan så elever satt ute i trapphuset på rasterna. En gång sa jag till en av rektorerna: – Nu när NTI har tjänat så mycket pengar på oss kan vi inte få vettiga lokaler nu.

Hennes svar blev: – Nu tänker du kommunalt.

Ja hon hade rätt. För i den kommunala skolan gäller det att lära eleverna något. I den privata skolan NTI – Academedia är syftet att generera så stor vinst åt aktieägarna som möjligt. Och det är helt rätt. naturligtvis är det så. Man kan inte beskylla vägen för att han äter får. Det är hans natur. Men vem skall man anklaga för att fåren blir rivna. Ja inte vargen utan dom som låter vargen kalasa på de oskyldiga lammen. Och vem är det??