”Penumbra” -”Dunkla skyar”- en film om Sri Lanka.

Det är 1 juli 2005 Jag befinner mig på Neboda sjukhus cirka fem mil från Colombo, den största staden på Sri Lanka . Falubon Vijitha Gunaratne som 1987 flydde från Sri Lanka till Sverige är tillfälligt tillbaka till sitt födelseland. Han regiserar långfilmen ”Penumbra” som han också skrivit manuset till. Neboda sjukhus är filmens viktigaste inspelningsplats. Filmen berättar om hur en läkare och ett litet barn blir offer för de politiska spelet på Sri Lanka 1970 – det år som Vijitha tillsammans med 10 000 andra ungdomar fängslades när regimen slog till mot den politiska oppositionen. Filmen utspelar sig under en dag på sjukhuset och bygger på en verkligt händelse.
bb
 

En grön polisjeep bromsar in framför sjukhuset  och män i bruna kakhiuniformer  jagar undan en upprörd folkmassa med sina tunga träbatonger. En mamma med ett spädbarn i famnen flyr förskräckt undan poilserna.

Lal Harendranath som är scenograf och artdirektor för Penumbra har också arbetat med Steven speilberg då han spelad in Indiana Jonesfilmer på Sri Lanka. K.D.Dayananda är en av Sri lankas mest erfarna fotografer. Regisören Vijitha Gunaratne  delar sin tid mellan Sverige och  sitt usprungsland Sri Lanka – som  han en gång tvingades fly ifrån.

 

IMG_1016

”Penumbra” utspelar sig  på ett  sjukhus under 70 talet.

Det är fortfarande i bruk då vi  filmar där.

Halva sjukhuset är byggt med västerländsk vård.Det finns  en del som använder sig av traditionell vedamedicin
IMG_0680

 

 

 

 

Scenografen Lal Harendranath och regissören Vijitha Gunaratne diskuterar med en av Sri lankas mest kända skådespelare,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.